026 – Podatek „cukrowy” – Aleksander Słysz

Wprowadzenie tzw. podatku „cukrowego” wywołało wiele dyskusji.
Dziś goszczę ponownie Aleksandra Słysza, p.o. kierownika Katedry Prawa na Wydziale Prawa i Ekonomii Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie.
Aleksander jest doradcą podatkowym i partnerem w Gardens Tax & Legal.
UWAGA!
O tym i innych tematach możesz podyskutować na, stanowiącej zaplecze Podcastu, prywatnej grupie dyskusyjnej na Facebooku – Forum Profesjonalistów Podatkowych.
Jeśli zajmujesz się zawodowo podatkami – serdecznie zapraszam!
Dziś w Podcaście usłyszysz m.in. o tym:
- czy danina „cukrowa” jest podatkiem czy opłatą – jak sugerowałaby jej oficjalna nazwa?
- czy ma szanse spełnić prozdrowotne cele, jakie postawili przed nią jej autorzy?
- w jaki sposób obciążenie to przełożyło się na ceny?
- kto na tym zyskał, kto stracił?
- jakie są niedoskonałości nowej regulacji?
NOTATKI
- Więcej o Aleksandrze na stronach Gardens
- Artykuł Romana Namysłowskiego o ekonomii behawioralnej
- The effect of food taxes and subsidies on population health and health costs: a modelling study – The Lancet Public Health
- Druk sejmowy nr 210 z dnia 6 lutego 2020 r.
- Ocena skutków regulacji rządowego projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów (druk sejmowy nr 210 z 06.02.2020), Biuro Analiz Sejmowych Kancelarii Sejmu, pismo z dnia 11 lutego 2020 r.
- Zapis przebiegu posiedzenia Komisji Zdrowia nr 12 z 13 lutego 2020 r.
- Dane z rynku napojów gazowanych
- Taxes on sugary drinks: Why do it?
One Comment
Pingback: