fbpx

026 – Podatek “cukrowy” – Aleksander Słysz

Wprowadzenie tzw. podatku „cukrowego” wywołało wiele dyskusji.

Dziś goszczę ponownie Aleksandra Słysza, p.o. kierownika Katedry Prawa na Wydziale Prawa i Ekonomii Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie.

Aleksander jest doradcą podatkowym i partnerem w Gardens Tax & Legal.


UWAGA!

O tym i innych tematach możesz podyskutować na, stanowiącej zaplecze Podcastu, prywatnej grupie dyskusyjnej na Facebooku – Forum Profesjonalistów Podatkowych.

Jeśli zajmujesz się zawodowo podatkami – serdecznie zapraszam!


Dziś w Podcaście usłyszysz m.in. o tym:

  • czy danina “cukrowa” jest podatkiem czy opłatą – jak sugerowałaby jej oficjalna nazwa?
  • czy ma szanse spełnić prozdrowotne cele, jakie postawili przed nią jej autorzy?
  • w jaki sposób obciążenie to przełożyło się na ceny?
  • kto na tym zyskał, kto stracił?
  • jakie są niedoskonałości nowej regulacji?


NOTATKI

  1. Więcej o Aleksandrze na stronach Gardens
  2. Artykuł Romana Namysłowskiego o ekonomii behawioralnej
  3. The effect of food taxes and subsidies on population health and health costs: a modelling study – The Lancet Public Health
  4. Druk sejmowy nr 210 z dnia 6 lutego 2020 r.
  5. Ocena skutków regulacji rządowego projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów (druk sejmowy nr 210 z 06.02.2020), Biuro Analiz Sejmowych Kancelarii Sejmu, pismo z dnia 11 lutego 2020 r.
  6. Zapis przebiegu posiedzenia Komisji Zdrowia nr 12 z 13 lutego 2020 r.
  7. Dane z rynku napojów gazowanych
  8. Taxes on sugary drinks: Why do it?

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *